Historische Klarinet

Diedrick_DSC0222 klein

Sinds 2009 houd ik me intensief bezig met historische uitvoeringspraktijk op authentieke instrumenten. Naast mijn werkzaamheden als zelfstandig musicus bij allerlei verschillende ensembles en orkesten, heb ik ook een vast kamermuziekensemble dat zich toelegt op het uitvoeren van 18e eeuws repertoire op historische instrumenten: het Apollo Ensemble.

De klarinet heeft sinds haar geboorte een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Een ontwikkeling, waardoor niet alleen de technische mogelijkheden steeds groter werden, maar ook de klankkleur langzamerhand veranderde. De klank en de techniek van de moderne klarinet past bij het moderne orkestrepertoire. Het is echter heel verfrissend, om oudere muziek (uit de 18e of begin 19e eeuw) te spelen op een historische klarinet, waarvan de klank van nature veel beter past bij de esthetiek van de muziek uit die tijd…

Dat is de reden waarom ik me in de historische uitvoeringspraktijk heb verdiept. Het is fascinerend om zo de geschiedenis van mijn eigen instrument te leren kennen en in de praktijk te kunnen brengen! Ik heb een aantal fantastische instrumenten aangeschaft: ik speel o.a. op een besklarinet naar Grenser (Dresden) van Laura Schönherr, op een c- en a-klarinet naar Grenser van Peter van der Poel, op een bassethoorn naar Lotz (Wenen) van Thomas Carroll en op vier verschillende chalumeaux (een voorloper van de klarinet) van Peter van der Poel. Daarnaast heb ik originele instrumenten uit verschillende tijden en ontwikkelingsstadia van de klarinet.