Biografie

Diederik Ornée (1983) is zeer regelmatig te horen in binnen- en buitenland met zowel moderne als historische klarinet. Hij was tien jaar lang vaste klarinettist van Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel; verder speelt hij regelmatig met het Nederlands Balletorkest, Orfeo Orchestra Budapest, PHION, Barokopera Amsterdam, Holland Opera en de Philharmonie Zuidnederland. In het verleden was hij te gast bij de Südwestphilharmonie Konstanz, de New Dutch Academy, Concerto d’Amsterdam, het Orchestra of the Age of Enlightenment, Amsterdam Baroque Orchestra en het Neues Barockorchester Berlin.

Diedrick_DSC0158Diederik is hartstochtelijk kamermusicus en vormt met pianist Mark Toxopeus en saxofoniste Annelies Vrieswijk sinds 2011 het succesvolle Rodion Trio. In oktober 2013 was het Rodion Trio winnaar van de International Chamber Music Competition Almere. Als historisch klarinettist is Diederik verbonden aan het Apollo Ensemble. Daarnaast was hij de afgelopen jaren te gast bij o.a. het Ragazze Kwartet, het Dudok Kwartet, de Von Swieten Society en het Oneiros Ensemble. Tot 2014 was Diederik verbonden aan het Thalia Ensemble, dat in 2013 winnaar was van de York Early Music Young International Artists Competition.

Ook als solist is Diederik te horen: zo speelde hij o.a. het concert in f klein van Carl Maria von Weber, de première rhapsodie van Claude Debussy, het klarinetconcert van Wolfgang Amadeus Mozart, het klarinetconcert van Gerald Finzi, de tweede sonate van Brahms in bewerking voor klarinet en strijkorkest van Peter Kooreman en het concert voor sopraanchalumeau en orkest van Johann Friedrich Fasch.

Om zijn passie voor muziek door te kunnen geven aan anderen, geeft Diederik privélessen, is hij vaste docent bij de Zomercursus Woudschoten en leidt hij groepsrepetities bij het Amersfoorts Jeugdorkest, VU-orkest, Sweelinck orkest en Utrechts Studenten Concert.

Diederik studeerde moderne klarinet bij Herman Braune aan het Conservatorium van Amsterdam en haalde in 2006 zijn bachelor. Daarna vervolgde hij zijn studie in Trossingen (DE), waar hij moderne klarinet studeerde bij Prof. Chen Halevi en historische klarinet bij Ernst Schlader. Hij volgde masterclasses bij o.a. Emma Johnson, Eric Hoeprich, Ralph Manno, Lorenzo Coppola en Anthony Pay, bij wie hij in de zomer van 2005 een maand studeerde aan de Academia Chigiana in Siena. In 2010 en 2011 was hij deelnemer bij het Schleswig-Holstein Musik Festival, waar hij werkte met dirigenten en solisten als Christoph Eschenbach, Ivan Fischer en Isabelle van Keulen. In 2013 was Diederik academist bij het Orchestra of the Age of Enlightenment in Londen.

Diederik won o.a. een eerste prijs bij het Nationaal Concours van de SJMN, de Iris-Marquart prijs en de prijs voor beste solist van de DAAD (Deutsche Akademische AustauschDienst). Bovendien won hij tijdens zijn studie in Trossingen een bijzondere prijs voor sociaal engagement in het kader van de Landeslehrpreis Baden-Württemberg.

Diederik speelt op moderne instrumenten van Schwenk & Seggelke uit Bamberg en op historische instrumenten van Laura Schönherr, Peter van der Poel en Thomas Carroll. Behalve barok-, klassieke en moderne klarinet speelt hij ook bassethoorn en chalumeau.